Home
The wedding
Photo albums
Tacloban
Timeline
Links
Guestbook

Het huwelijk

Het huwelijk van Henk en Jenny

Het huwelijk vond plaats in Tacloban City, op zaterdag 9 augustus 2008, in de Santo Niño Church. Na het huwelijk was er een receptie in Le Jardin de Tacloban. Foto's staan o.a. op de fotopagina en op de website van de fotograaf.

Manila

Op zondag 20 juli om kwart voor negen 's morgens kwam Henk in Manila aan. Jenny was al een dag eerder in Manila aangekomen, en zij stond dus al op het vliegveld te wachten toen Henk aankwam. Henk en Jenny bleven tot 24 juli in Manila. Hun uitvalsbasis was het Traders Hotel.

In Manila moesten Henk en Jenny naar de ambassade. Ze hadden een verklaring van de ambassade nodig dat Henk nog niet getrouwd was. In Nederland toon je dat aan met een uittreksel uit het GBA (het vroegere bevolkingsregister), maar dat is in het buitenland niet geldig. Om op de Filipijnen te trouwen heb je een zgn. legal capacity to contract marriage nodig, een verklaring (afgegeven door de ambassade) dat er vanuit Nederland geen bezwaar bestaat tegen het huwelijk.

Behalve een bezoek aan de ambassade moest er gewinkeld worden: O.a. een broek en schoenen voor de bruidegom, en diverse accessoires voor de bruid.

Tacloban

Op donderdag 24 juli vlogen Henk en Jenny samen naar Tacloban. Op het vliegveld werden ze opgewacht door een ontvangstcomité van vrienden en familieleden. 's Middags reisden Henk en Jenny door naar Jenny's ouderlijk huis, zo'n anderhalf uur rijden vanaf Tacloban, om Jenny's ouders te begroeten.

In de dagen voor het huwelijk moest er nog van alles geregeld worden. Allereerst moest een zgn. marriage license aangevraagd worden in het gemeentehuis van Capoocan. Dit document is de toestemming van de overheid om voor de kerk te trouwen - met dit document is het kerkelijk huwelijk ook geldig als burgerlijk huwelijk. De aanvraag duurt tien werkdagen, dus Henk en Jenny moesten dit op 24 juli meteen regelen, nog voor ze Jenny's ouders konden bezoeken. Daarnaast moest er met de kerk nog van alles geregeld worden: Allerlei registraties, het canonical interview (gesprek met de pastoor), en het pre-cana seminar (een voorbereiding door de katholieke kerk op het leven als gehuwde). Verder waren er nog gesprekken met o.a. de huwelijksplanner, de fotograaf en de caterer, moesten er nog diverse rekeningen betaald worden, en was er nog tijd nodig voor last-minute shopping.

Op 31 juli kwamen Henks ouders aan in Tacloban, en op 4 en 5 augustus zijn broer en zus met hun gezin. Vanaf 7 augustus arriveerden ook Jenny's vrienden en familieleden van buiten Tacloban.

Het bruidspaar met de ouders van de bruid

De bruiloft

Op 9 augustus was het dan eindelijk zo ver. De bruid en bruidegom sliepen in hetzelfde hotel, maar in aparte kamers - ze mochten elkaar niet ontmoeten voor de bruiloft. De bruidegom sliep alleen, en kreeg om acht uur gezelschap van zijn best man. De bruid had twee kamers tot haar beschikking, waar ze sliep met haar maid of honour en haar bruidmeisjes. Bruid en bruidegom waren al vroeg op, en vanaf zeven uur kwamen de kapper, make-up artiesten, de fotograaf met zijn team, een filmploeg, de ontwerpster van de bruidsjurk, en de huwelijksplanner met haar assistenten.

Tegen half twaalf begon het vervoer naar de kerk, waar de deelnemers aan de stoet (behalve de bruid dan) zich verzamelden. Pas een uur later begon het. De best man schreed plechtig naar het altaar, gevolgd door de bruidegom en zijn ouders, de principal sponsors, de secondary sponsors, de bruidsmeisjes en groomsmen, kinderen die de ringen, munten, bijbel en rozenkrans binnendroegen, de bloemenmeisjes, de maid of honour, en uiteindelijk dan de bruid met haar ouders.

De pastoor begroette het bruidspaar, en de dienst kon beginnen. Na de bijbellezing (Efeze 5:22-33) en een korte preek volgde dan het huwelijk:

Pastoor: Dearly beloved, Henk and Jenelyn, you are here today to seal your love with an eternal bond before the Church. I assure you of the prayers of the community that God may pur His abundant blessings on your love and help you carry out the duties of the married state. And you, dear sponsors, parents, brothers ans sisters, relatives and friends of Henk and Jenelyn, may I ask you to help them with your prayers and accept them as a new couple in our Christian community.
May I now ask you to answer truthfully the following questions.
Jenelyn, did you come here of your own free will, to bind yourself forever in the love and service of your husband?
Jenny: Yes, father.
Pastoor: Henk, did you come here of your own free will, to bind yourself forever in the love and service of your wife?
Henk: Yes, father.
Pastoor: Are you both ready to raise as good Christians the children whom God will give you?
Henk en Jenny: Yes, father.
Pastoor: Henk and Jenelyn, since you wish to contract Holy Matrimony, please join your right hands and express your intention before God and His Church.
Henk en Jenny gaven elkaar de rechterhand.
Pastoor: Jenelyn, do you take Henk, here present, for your lawful husband, according to the rite of our Holy Mother the Church?
Jenny: Yes, I do.
Pastoor: Do you give yourself to him as his wife?
Jenny: Yes, I do.
Pastoor: Do you accept him as your lawful husband?
Jenny: Yes, I do.
Pastoor: Henk, do you take Jenelyn, here present, for your lawful wife, according to the rite of our Holy Mother the Church?
Henk: Yes, I do.
Pastoor: Do you give yourself to her as her husband?
Henk: Yes, I do.
Pastoor: Do you accept her as your lawful wife?
Henk: Yes, I do.
Henk en Jenny: Grant us, o Lord, to be one heart and one soul, from this day forward, for better, for worse, for richer, for poorer, in sickness and in health, until death do us part.
Pastoor: And I, by the authority of the Church, calling on all those present here as witnesses, confirm and bless the bond of marriage which you have contracted. In the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit.
Iedereen: Amen.

Hierna volgde de uitwisseling van de ringen en munten. De munten zijn een Filipijnse bruiloftstraditie. De bruidegom wordt geacht de zorg voor zijn gezin op zich te nemen, en als teken daarvan laat hij tijdens de bruiloft, na het uitwisselen van de ringen, dertien munten vallen in de geopende handen van de bruid. Hiervoor kunnen gewone munten gebruikt worden, maar er zijn ook allerlei speciale gouden en zilveren munten te koop. Henk en Jenny gebruikten hiervoor vijf Euromunten (geslagen in 2008), vier pesos, en vier guldens.

De mis ging verder met een gebed voor het bruidspaar, en daarna de communie (waaraan Henk en zijn familie - als niet-katholieken - niet mochten deelnemen). Na de zegen was de dienst voorbij, en mocht Henk de sluier wegnemen, en - eindelijk - de bruid kussen.

Daarna volgde de fotosessies voor het altaar: Een foto van het bruidspaar met beide pastoors, een foto van het bruidspaar, en daarna foto's van het bruidspaar met een steeds wisselende groep personen.

Bij het verlaten van de kerk ontplofte er nog een ballon gevuld met confetti boven de hoofden van het bruidspaar, en daarna volgde de volgende fase van de bruiloft: De pictorials, fotosessies op locatie.

Voor de fotosessies hadden Henk en Jenny drie locaties uitgezocht: Bij het Capitol (provinciehuis van Leyte), op een terrasje bij een café, en in het plaatselijke museum. De hoofdlocatie was het Capitol. Hier was ook een deel van de entourage bij. Op het terrasje werkten de fotograaf met props, waaronder een glas mango-sap met twee rietjes. In het museum zijn er vooral foto's gemaakt bij het schelpen-beeld dat ook in de banner van deze website wordt gebruikt.

Na de foto's moest het bruidspaar meteen door naar de receptie in Le Jardin de Tacloban. Daar volgde eerst het diner, en daarna begon het feestprogramma. Enkele hoogtepunten uit het programma:

Na het programma mengde het bruidspaar zich onder de gasten, met in hun kielzog de fotograaf, want iedereen wilde met het bruidspaar op de foto!

De huwelijksreis

Henk en Jenny vertrokken op maandag 11 augustus voor een ontspannende en romantische, maar veel te korte, huwelijksreis. Hun bestemming was de Bohol Beach Club, een strandresort op het eiland Panglao, provincie Bohol. Op woensdag hebben ze een rondrit door Bohol gemaakt, de overige dagen hebben ze lekker op het strand of bij het zwembad gelegen.

Het afscheid

Vrijdagochtend 15 augustus vertrokken Henk en Jenny al vroeg van Bohol naar Manila. Daar hadden ze de rest van de dag nog samen, maar de volgende ochtend moest Henk weer terug naar huis. Jenny bleef nog enkele dagen in Manila, voordat ook zij weer terug naar huis vloog. Het afscheid viel zwaar, vooral omdat nog niet bekend is wanneer ze elkaar weerzien. Jenny moet nu haar verblijfsvergunning regelen, daarna kan ze ook naar Nederland. Daar gaan tenminste drie maanden overheen, dus Henk en Jenny rekenen voorlopig op december.